În 15 martie 2022, la Liceul Energetic Constanța, a avut loc conferința de lansare a Competiției BSUN ENERGY INNOVATION CHALENGE. Lansată de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și cu aportul Liceului Energetic Constanța, în calitate de gazdă/organizator, aceasta se adresează elevilor de liceu și studenților interesați de energia verde, dar și de competiții, în general.

Concret, concursul se va desfășura în 2 etape.

Prima etapă va consta în selecția unor idei de afaceri din domeniul energiei durabile depuse de către participanți în perioada 15.03-15.09.2022, din rândul cărora se vor selecta 8 dintre cele mai interesante, dar și mai fezabile. Jurizarea va avea loc în luna octombrie 2022.

A doua etapă va consta în punerea în practică a acestor idei, fie prin dezvoltarea unor planuri de afaceri, fie prin realizarea unor modele, machete, simulatoare (în format digital) etc. care să pună în valoare ideea de energie verde, durabila și accesibilă în zona costieră.

La final, în luna mai 2023, primele 3 idei – apreciate astfel de o comisie de specialiști în domeniu – vor fi premiate.

Competitorii vor putea participa atât singuri, în nume propriu, cât și în echipe, chiar și mixte (elevi-studenți) și vor putea beneficia și de sprijinul și îndrumarea cadrelor didactice/mentorilor.

Această competiție s-a mai desfășurat în 2 ani premergători pandemiei, iar interesul elevilor și studenților a fost relativ mare, în special și datorită partenerilor agenți economici care s-au implicat în susținerea acestui concurs, prin premierea consistentă a câștigătorilor.

Sperăm ca și această ediție să stârnească interesul a cât mai multor elevi, atât pentru a le stimula inovația, dar și pentru a-i obișnui cu competiția într-o piață economică reală.

Iar domeniul concursului este și va fi de mare interes și de acum încolo, mai ales datorită contextului economic și politic actual.

(filmare preluată de la DobrogeaTV)